Acne

Wat is Acne?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is bij jongeren in de puberteit een van de meest voorkomende huidaandoeningen, maar in sommige gevallen kan acne ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Acne is een zichtbare huidaandoening, die behoorlijk vervelend kan zijn. Acne komt voor in verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comeonen) zien we ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen(noduli en cysten), in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate.

Waardoor ontstaat acne?

Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Oorzaken kunnen genetisch bepaald zijn, zoals de activiteit van de talgklieren en hun grootte. De voornaamste oorzaak van acne heefteen hormonale oorsprong, wat resulteert in een verhoging van de talgproductie. Een bijkomende overmatige verhoorning van de huid veroorzaakt eerst mee-eters (comedonen), voornamelijk in de zogenaamde T-zone (voorhoofd/neus/ kin), decolleté en op de rug. Door deze verstopping van de poriën kan de overtollige huidtalg niet afvloeien. Door verkeerd of veelvuldig gebruik van cosmetica kan de zuurmantel van de huid worden verstoord. Hierdoor kunnen bacteriën zich gemakkelijk ophopen, waarbij ontstekingshaarden ontstaan.

Behandeling door de huidtherapeut

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens, vaak in samenwerking met een huisarts of medisch specialist. Naast de behandeling bij de arts of medisch specialist, waarbij vaak medicatie wordt voorgeschreven, kan de behandeling door de huidtherapeut bestaan uit het manueel reinigen van de huid, een combinatiepeeling met een aangepaste verhouding glycolzuur ensalicylzuur en het gebruik van Dermasence producten.

Na een acnebehandeling in combinatie met de systematische huidverzorging wordt een zichtbare verbetering van het huidbeeld bewerkstelligd door:

  • Regulering van de talgproductie
  • Afname van de verhoorning van de huid
  • Verbetering van de talgafvoer
  • Herstel van de natuurlijke beschermende zuurmantel van de huid

Voor de behandeling van acnelittekens kan een chemische peeling of microneedling therapie worden ingezet. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging. Voor een succesvolle behandeling is een goede huidverzorging thuis essentieel.

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daar om vraagt. De hoogte van vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daar aan stelt zijn per zorgverzekering verschillend. Acnetherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Tarieven behandelingen

Peelings 
Manuele peeling€ 45,-
Fruitzuurpeeling € 55,-
Combinatiepeeling € 75,-

Aanbevolen huidverzorging

Met de dagelijkse verzorging van DERMASSENCE worden nieuwe onzuiverheden en overmatige talgproductie onder controle gekregen.

Reiniging

  • DERMASENCE Mousse Cleansing foam – Tot diep in de poriën reinigende gezichtsreiniging
  • DERMASENCE Tonic – Koelt, ontsmet en regelt de pH-waarde

Dagelijkse verzorging

  • DERMASENCE Seborra Soothing gel cream – Talgregulerende, matterende gel-crème (voorheen: PhytoClare)
  • DERMASENCE Seborra Light gel cream – Lichte huidverhelderende gel-crème, voor de gemengde huid (voorheen: Cream Soft)
  • DERMASENCE Seborra Skin clarifying serum – Intensief huidzuiverend serum voor de nacht
  • DERMASENCE Seborra Skin clarifying body lotion – Keratolytisch fruitzuur, ook voor gebruik op het lichaam (voorheen: AHA Body & Face Lotion) voor gebruik op het lichaam
  • DERMASENCE Seborra Pimple relief roll-on – Puistjes-stoppende gel, zuivert, verwijdert comedonen

Aanvullende verzorging

  • DERMASENCE Seborra Zinc repair foam – Na de reiniging of voor de avondverzorging

Zonbescherming

  • DERMASENCE Solvinea Med SPF 50+ – Milde gelcrème met zeer hoge uv-bescherming